Pogoda za oknem sprzyja zachorowaniom i każdy sposób, by im zapobiec jest zasadny. Jest to też doskonały czas, by sięgnąć po tradycyjne przepisy i przygotować zapasy na zimę. Właśnie w takim klimacie odbyły się warsztaty o kiszonkach zorganizowane w Lubańskiej Bibliotece. Spotkanie przyciągnęło miłośników zdrowego stylu życia, smakoszy domowych przetworów, a także tych, którzy chcieli po prostu dowiedzieć się, jak w prosty sposób zadbać o odporność i dobre samopoczucie.
Wydarzenie, współorganizowane z Klubem MykobieTy, rozpoczęło się od części teoretycznej, gdzie prowadząca opowiedziała o wartościach odżywczych kiszonek, ich wpływie na mikrobiotę jelitową oraz o tym, jak naturalne procesy fermentacji mogą wspierać zdrowie przez cały rok.
Warsztaty rozpoczęły się degustacją, podczas której można było przekonać się, że zupa z dyni może być wykonania z kiszonki i na dodatek może być smaczna. A kiszony kalafior, rzodkiewka to nie tylko sposób na zdrowie, ale też prawdziwa uczta dla podniebienia.
Nie zabrakło również części praktycznej – każdy z uczestników przygotował własny słoik z warzywami, eksperymentując z przyprawami i smakami. Wspólne kiszenie stało się okazją do rozmów, wymiany doświadczeń i rodzinnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Wydarzenie, to element zadania „Korona dla Polski. 1000 lat Chrobrego”, realizowanego w ramach programu „Patriotyzm Jutra. Wielkie Rocznice”, współfinansowanego ze środków Muzeum Historii Polski.”